سه شنبه ۳۰ آبان ۰۲ ۱۲:۳۴ ۱۰۴ بازديد
در بعضی از مطالعات تا 60 درصد مورد ها DVT بدلیل مسایل ژنتیکی بوده میباشد.
بعضا از این جهش های ژنتیکی اساسی عبارتند از:
فاکتور V لیدن: تا 5 درصد اشخاص جامعه در گیر نوعی جهش در ژن خالق این فاکتور میباشند. فاکتور 5 انعقادی یکی پروتئین های مسیر انعقادی میباشد که جهش در آن و ساخت فاکتور 5 لیدن ، سبب ارتقا کار و لخته زایی متخصص قلب آن میگردد.
جهش ژن پروترومبین: ترومبین توانا ترین فاکتور انعقادی تن میباشد که از پروترومبین ساختوساز می گردد. جهش ژن پروترومبین که در 2 درصد اشخاص جامعه دیده میشود ، موجب ارتقاء کار این فاکتور انعقادی و ارتقا ترومبوز در تن شود.
کمبود فاکتورهای آنتی ترومبین ، پروتئین C و S: این فاکتورها اساسا کارداران مهار کننده و ضد منعقد میباشند. کمبود این فاکتورها سبب ماندگاری و تشدید لخته های کوچکی می گردد که به هر دلیلی در جریان خون ساخت و ساز میشوند.
داشتن بیماری ناشی از ترومبوز در سن پایین 40 سال ، حمله ها مکرر ترومبوز ، سوابق خانوادگی کار کشته از بیماری های ترومبوز و سقط های مکرر در خانمها دلایلی می باشند که می بایست به وجود یک یا این که تعدادی گزینه از این جهش های ژنتیکی شک و تردید کرد. این جهس ها با تحقیق و آزمایشات ژنتیکی قابل تشخیص میباشند.
التفات جهش های ژنتیکی دراین میباشد کهاین جهش ها جدای از اینکه میتوانند موجب ساختوساز ترومبوز و لخته خون بشوند ، میتوانند زمینهای برای ساخت و ساز لخته خون در اشخاصی باشند که یک یا این که تعدادی آیتم از دیگر ریسک فاکتورها را دارا هستند مانند مصرف سیگار ، حاملگی یا این که سفر وقتگیر بازه.
فاکتورهای اکتسابی
برخلاف دست اندرکاران ژنتیکی و بیماری هایی مانند دیابت و آتروسکلروز ، فاکتورهای ذیل ناشی از طریق نادرست معاش و اقدامات غیر بهداشتی خویش اشخاص می باشند. این عامل ها اگرچه بسیار شایع می باشند البته به راحتی قابل شناسایی و در اختیار گرفتن میباشند.
سیگار: سیگار سبب صدمه به جدار داخلی عروق میشود و آسیب این لایه سبب ساز ترومبوز میشود. سیگار هم اینگونه قادر است تعادل فاکتورهای انعقادی و ضدانعقادی خون را به سمت غلبه فاکتورهای انعقادی برهم بزند. خطر سیگار به وبژه در طول حاملگی یا این که مصرف قرص های ضدبارداری بیشتر میباشد.
چاقی و اضافه وزن: ادله این که چرا چاقی سبب ساز ارتقا خطر ترومبوز می گردد ، زیاد شناخته گردیده وجود ندارد البته ارتقاء وزن و چاقی یک کدام از علل شناخته گردیده ترومبوز و تشکیل لخته های خون در تن می باشند. شاید التهاب ناشی از بافت چربی در تن یا این که تاثیر فشاری چربی های بدور شکم بر عروق درون آن دراین در میان نقش داشته باشد.
بی تحرکی: نداشتن کار بدنی مطلوب و مدل معاش ماشینی موجب ارتقا خطر DVT و ترومبوز میشود. برعکس اجرا ورزش منظم و کار های بدنی روزمره میتواند خطر ترومبوز را کم کند.
در اکثر وقت ها بیمارانی که مبتلا DVT میگردند معمولا بیش تر از یک برهان بستر ساز وجود دارااست و ترکیبی از این کارداران میباشد که میتوانند سبب به ساخت و ساز لخته خون شوند. بین عللی که بیان شد 4 استدلال وجود داراست که میتوانند به تنهایی موجب بروز DVT شوند. این دست اندرکاران که به فاکتورهای القا کننده DVT یا این که "Provocation" مشهور میباشند ، عبارتند از:
جراحی ارتوپدی بر روی لگن یا این که استخوان ران در یک ماه پیشین
سرطان به ویژه معالجه نشده آن
حاملگی و مصرف قرص های هورمونی
و بی حرکتی بیشتراز سه روز
سایر دست اندرکاران مانند سیگار و چاقی و غیره معمولا نمی توانند به تنهایی سبب ساز به DVT شوند. لذا در حالتیکه هر که DVT دارااست یکی این 4 فاکتور را داشت به بیماری او "Provoked DVT" گفته میشود که پس از برطرف شدن برهان مورد ای احتیاج به معالجه وقت گیر بازه زمانی با دارو نخواهد داشت.
در غیر این شکل بیماری را "Un-provoked DVT" میگوییم که اکثر اوقات این بیماران به جهت ناشناخته بودن برهان مورد ای احتیاج به معالجه دارویی زمانبر برهه زمانی خواهند داشت.
- ۰ ۰
- ۰ نظر